salwa
Teman,
Atas tautan ukhwah
Juga atas satu dasar yg kukuhNan Aqidah Muslim,
Aku melayangkan warkah ini buatmu teman..

Wahai temanku an nisa

Engkau sedia maklum,Engkaulah hiasan dunia,
Lantaran fitrah itu,Engkau seringkali menjadi fitnah lelaki itu,
Dan sememangnya itu bukan kesalahanmu,
Tetapi itulah hakikat kejadianmu..

Wahai temanku ar-rijal,
Aku mengetahui kesepian hati seorang lelaki,
Yg seringkali mengimpikan seorang teman di sisi,
Dan tentulah temanmu yg diimpi,
Seorang serikandi..

Wahai temanku an-nisa
Aku mengetahui halusnya perasaanmu,
Engkau ingin disayangi,ingin dimanjai,
Engkau juga ingin menyayangijuga ingin memanjai..
Dan aku juga tahu,Temanmu ar-rijal juga begitu..
Tetapi temanku an-nisa

Ketahuilah engkau,Bercinta itu fitrah,
Tetapi jgnlah engkau cemarkannya dengan fitnah.
Kalau benar engkau mengasihinya,kasihinyalah kerana Pencipta Fitrah,
Dan jika engkau benar mengasihinyaKeranaNya,Engkau tak kan bisa,Melunakkan soutul engkau,Engkau tidak kan bisa,Melemparkan panahan menggodamu,Kerana engkau tahu,Itu bisa menggoyahkan iman seorang ar-rijal!Dan engkau mengetahui,Dia punya 9 akal, dan 1 nafsu,Namun nafsu itu sentiasa beraja,Dan engkau tidakkan bisa menjadikan sang nafsuitu,Nafsu raja yg menggila!Kerana engkau tahu sahabatku an nisaDia kan terjerumus ke dlm api yg membaraAndai dia menjadi hamba raja nafsu yg gila..Adakah benar engkau mengasihinya keranaNya?

Wahai temanku ar-rijal
Andai engkau mencintainya,Cintailah ia keranaNya,Letakkan lah Ia melebihi cintamu kepada dia,
Andai engkau mengasihinya keranaNya,Engkau tidakkan bisa,Mengajaknya bermukah di taman sepi,Kerana engkau tahu,Dia punya 9 nafsu, 1 akal,Tetapi manakan mampu 1 akal menguasai 9 nafsu?Andai engkau mengasihinya kranaNya,Engkau tidakkan bisa menyentuhnya
Walaupun yg ringan-ringan,Kerana engkau tahu,Itu sudah MENGHAMPIRI ZINA!
Dan engkau tahu bukan ?Zina tempatnya di api yg menjunam?Apakah engkau benar mengasihinya,Andai kau relakan dia terjun ke NERAKANYA?

Sahabatku an-nisa...

Sahabatku ar-rijal...
Aku mengasihimu LILLAH,
Lantaran itu,Dengarlah sedikit pesan ikhlas ku LILLAH,
Manusia mana yg mampu hidup tanpa cinta?Bercinta tak salah,Tetapi letakkan cintamu kepadaNya yg hakiki,
Dan engkau kan merasa cinta manusia ..Sedikit cuma..
Andai Dia yg engkau dahului,Engkau takkan gelisah,

Andai dia tidak mengirim sebarang sms,Andai suaranya tidak didengar walau teknologi didepan mata,Engkau tidakkan rindu,
Andai sehari tidak besua,Engkau tidakkan kecewa andai dia terlupamengatakan I love you.Kerana engkau percaya..DIA yg terbaik..

Lantaran DIA yg terbaik DIA akan menentukan yg terbaik untukmu,
Dan andai dia yg terbaik untukmu,DIA akan satukan juga hatimu dengan hatinya..Dan itulah sahaja melalui PERNIKAHAN
Dan itulah yg terbaik buat kalianKalau ada jodoh tak ke mana..Yakinlah!Apakah benar engkau meyakini takdirNya?


Maafkan aku teman,
Bicaraku penuh ketegasan,Aku tidak membencimu,
Tetapi aku membencimu munkar itu,
Dan kerana aku takutkan api yg menjunam itu,
Aku menegur yg mana mampu,Kerana aku takut,Andai aku tidak menegurmu,Kita kan sama2 meredah lautan api,,,Yg terlalu pedih, yg terlalu seksa, yg terlalu AZAB!!!Nauzubillah min zalik

Sama2lah teman

Pagarilah imanmu
Agar si iman itu tidak terlepasCintailah IA,Kerana DIAlah penjaga iman kita..
Yakinlah dengan IA..
Serahkan segalanya pada IA..
Kerana DIA tahu yg terbaik
Sedangkan kita tidak.ALLAHualam.

Akhirul kalam
Letakkan si DIA dlm hatimu,Engkau akan merinduiNYA
Andai harimu tiada ingatan kpdNYAEngkau akan gelisah andai DIATidak mendengar rintihanMu,Engkau kan rinduAndai DIA tidak memandangmu,Engkau kan tak keruan andaiDoamu ditolak..Dan itulah cinta hakiki..Kerana engkau yakinDi sana adanya sebuahPertemuan di taman Syurga yg Indah..
Bercintalah kerana ALLAH..Dan Engkau akan merasakanErti bercinta yg sebenarInsya ALLAH!!


salwa
salam..sahabat-sahabat seperjuangan..
cerita yang kedua berkaitan dengan putaran kehidupan yang mesti ditempuhi oleh insan yang bertuah yang dipilih olehNYA..erm...bermulalah alkisah..hehe
disuatu petang yang damai..macam intro ape plak..suatu ptg, aku berjumpa dengan seorang kawan..sedih je muka dia..macam ada sesuatu yang dipendamnya..aku bertanya..ada ape2 yang boleh ditolong..?dia tersenyum hambar..erm..ada problem rupanya...time2 exam biasalah, stress cikit katanya..dia start meluahkan rasa yang terbuku..erm..rupa2nya masalah dia adalah disebabkan expectation daripada family yg terlalu menginginkan anaknya berjaya dalam pelajaran rupanya..yang bejaya dapatkan CGPA 4.0..tapi anaknya bukan yang macam parents inginkan..bukan dia x usaha untuk dapatkan...tapi x dapat nak wat camne..dalam keluarganya, semua berjaya..adik beradik semua dapat best award at the university..sedangkan dia hanya dapat maintain dalam lingkungan CGPA 2.---je..dia rasa tertekan yang amat sangat..dia rasa macam diri xberguna untuk family..erm..semangat dia untuk study hilang..tertekan dan ditambah dengan beberapa masalah yang lain..dugaan untuknya..sebenarnya time-time exam macamni..dia memerlukan seorang teman untuk diluahkan masalah yang terbuku dihati..alhamdulillah setelah meluahkan, dia kelihatan ok cikit..walaupun time bercerita sedu sedan dia nangis...memang perempuan sukar di pisahkan dengan airmata :-) sebenarnya dalam hal ni, conflict happens diantara dirinya dan expectation from parents..dia kena kuatkan semangatnya untuk cuba lagi yang terbaik..sekiranya xdapat jugak..berserah..concept usaha + tawakkal sangat penting dalam hal ni..dan keupayaan dia menerangkan kepada parents..
sabar ya sahabat dalam hadapi dugaan ni..moga2 ALLAH tabahkan hati awk...:-)
salwa
ya ALLAH, bersyukur aku masih lagi diberi nafas menghirup segarnya udara ciptaanMU udah lama rasanya x menulis di blog ni..erm..nak kata sibuk, xdela sangat..kesibukan yang sementara....

pejam celik, pejam lagi dan celik lagi..begitulah peranan mata hingga tibalah waktu dan saatnya akan dipejam selama2nya...hya DIA yg Maha Mengetahui bila masa dan ketikanya..lebih kurang 3 minggu musim exam, semua kawan2 mengadu..tension nya..penatnya..stressnya...erm..sabar ya sahabat2..kejap je ujian ni..ni belum lagi ujian dariNYA...insyaALLAH..kita sama2 buat yg terbaik ya..

dalam musim exam la byk ujian mendatang, dugaan yg perlu ditempuhi..dah pun namanya ujian dan dugaaan..baru-baru ni, kawan lama call bertanya kabar..terkejut jugak dengar kabar dari dia..dia dicaci dan dihina bagaikan kain buruk macam orang xde hati dan perasaan oleh teman-teman sendiri.."sy pun ada hati dan perasaan,sy tahu walaupun saya cacat, tapi sy ada hati dan perasaan jugak sama macam orang normal"..luahnya diselang seli dengan tangisan..ya ALLAH, DIKAU tabahkan hatinya ya ALLAH...dia pun in the period of examination..tapi xdapat nak concentrate pada study dengan problem yg macam ni..mungkin pada pembaca menganggap problem ni adalah yg biasa-biasa je, xberat pun, normal la..tetapi bila kita letakkan diri pada situasi dia dan faham perjalanan hidup dia..agak berat masalah dia..sampaikan dia sendiri buat pengakuan dah xnak hadapi hidup, mati lebih senang..ya ALLAH, KAU peliharalah iman dia, agar x tersasar ya ALLAH..biasalah, perempuan bila sedih, cepat aje dia nangis dan fikir yang bukan-bukan..dan kadang-kadang dengan tangisan dan luahan, mampu release kan tekanan dan problem yang dia hadapi..erm..dah dapat kata motivasi dan semangat sikit, ok lah dia..disinilah pentingnya peranan kawan dan sahabat menemani..moga2 ALLAH tabahkan hatinya dalam meneruskan kehdupan ari esok..insyaALLAH..

the 2nd story..erm..insyaALLAH akan datang...

SALAMUNNAJAH N SALAM IMTIHAN SAHABAT2 PERJUANGAN...
MAAFKAN DIRI INI ATAS SILAP DAN SALAH...